گرسهاپر چیه و به چه دردی میخوره؟!
یکی از ویژگیهای راینو که باعث جذابیت بیشتر این نرمافزار میشه، شمار زیاد پلاگینهاشه. پلاگینها نرمافزارهای کاربردی کوچیکی هستن که رو یه نرمافزار میزبان نصب میشن و قابلیتهایی رو به اون اضافه میکنن. لیست کاملی از این پلاگینها رو میتونید تو سایت food4rhino.com ببینید. در بین صدها پلاگین راینو، گرسهاپر اما یه چیز دیگهست! جالبه بدونید که در زمان نوشتن این پست تعداد پلاگینهای گرسهاپر از پلاگینهای خود راینو هم بیشتره! 🤔
خب حالا با تمام این توضیحات گرسهاپر به عنوان یه پلاگین دقیقا چی به راینو اضافه میکنه؟ به زبان ساده گرسهاپر یه محیط برنامهنویسیه که مخصوص طراحها ساخته شده. یعنی شما میتونید تو محیط راینو برنامهنویسی کنید و با ساختن الگوریتمهایی، فرم و بافت و خروجی مورد نظر خودتون رو بسازید، ولی بدون نوشتن حتی یک خط کد. محیط گرسهاپر کاملا بصری و طراحپسنده، بجای اینکه مثل زبانهای رایج برنامهنویسی لازم باشه خط به خط کدتون رو تایپ کنید و درگیر دستور زبان و خیلی جزییات دیگه باشید، منطق برنامهنویسی رو با چیدن المانهای سازنده الگوریتم که بهشون کامپوننت میگیم، و وصل کردنشون به هم پیادهسازی میکنید.
تا اینجا اگه بخوایم جمعبندی کنیم شما تو محیط گرسهاپر میتونید با سرهم کردن کامپوننتها مثل یه پازل، الگوریتم دلخواه خودتون رو ایجاد کنید که خروجی اون الگوریتم میتونه هر چیزی باشه. میتونه یه بافت باشه، یه فرم سهبعدی باشه، یه ترسیم دوبعدی باشه یا حتی یه عدد باشه (مثلا شما یه مدل سهبعدی انگشتر به الگوریتم بدید و وزن اون رو با طلا و حتی قیمتش رو به نرخ روز با درصد اجرتی که تنظیم میکنید محاسبه کنه و نشون بده!). به این روش طراحی که با استفاده از الگوریتمها طرح رو ایجاد میکنیم طراحی الگوریتمیک (Algorithmic design) گفته میشه.
اگه این اولین مطلبی نیست که در مورد گرسهاپر میخونید و از قبل در موردش اطلاعاتی دارید، احتمالا اصطلاحات دیگهای مثل طراحی پارامتریک (Parametric design) رو هم در کنار گرسهاپر زیاد شنیدید. طراحی پارامتریک به جنبه دیگهای از کار گرسهاپر اشاره داره. برای درک بهتر موضوع بیاید یه مثال خیلی ساده رو در نظر بگیریم. فرض کنیم الگوریتمی تو گرسهاپر ساختیم که با کنار هم چیدن تعدادی شش ضلعی یه بافت سادهی لونه زنبوری ایجاد میکنه. این الگوریتم تعدادی پارامتر ورودی داره که تو نتیجه نهایی الگوریتم تاثیرگذار هستن. مثلا با تغییر یکی از ورودیها اندازه ششضلعیها تغییر میکنه، با تغییر پارامتر دیگه فاصله بین ششضلعیها تغییر میکنه و به همین ترتیب. پس بعد از ساختن الگوریتم مورد نظر فقط با تغییر پارامترها میتونید بی نهایت خروجی مختلف تولید کنید. دقیقا به همین دلیله که به این نوع طراحی، طراحی مولد یا زایان (Generative design) هم گفته میشه. در نهایت از اونجایی که به جای روش مدلسازی و ترسیم سنتی در راینو، الگوریتمها و محاسبات ریاضی هستن که طرحها رو ایجاد میکنن، طراحی محاسباتی یا رایانشی (Computational deisgn) هم اصطلاح دیگهایه که تو متنهای تخصصی در مورد گرسهاپر ممکنه به چشمتون بخوره.
کاربرد گرسهاپر در عمل
اما از این اصطلاحات تخصصی که بگذریم، به زبان ساده گرسهاپر در عمل چه کمکی میتونه به من طراح بکنه تو فرایند طراحی و مدلسازی؟ مطمئنا با همین توضیحات هم تا حد خوبی متوجه کلیت کاری که گرسهاپر انجام میده شدید. اما چند تا مثال عملی میتونه موضوع رو بهتر روشن کنه. فرض کنیم شما یه طراح آرشیتکت هستید و قصد دارید یه نمای خاص برای پروژه بعدیتون طراحی کنید. این نما قراره یه شکل هندسی با یه الگوی مشخص داشته باشه. چیزی شبیه به نمای موزه سمیه در مکزیک، که از چیده شدن تعداد زیادی سطوح با شکل هندسی شش ضلعی در کنار هم ایجاد شده که روی یک سطح منحنی منطبق شدن و اندازههاشون به فراخور شکل و انحنای سطح متغیره. اگه بخواید با ابزارهای راینو و بدون استفاده از گرسهاپر این کارو انجام بدید، علاوه بر اینکه زمان زیادی باید صرف مدلسازی سهبعدی این طرح کنید، برای ایجاد کوچکترین تغییری تو طرح لازم میشه دوباره از اول تمام مراحل رو تکرار کنید و این یعنی دوبارهکاری، چیزی که ما طراحها اصلا دوس نداریم. اما با استفاده از گرسهاپر کافیه یه بار الگوریتم این نما رو ایجاد کنیم و بعد با تغییر دادن هر کدوم از پارامترهای ورودی تغییرات طرح رو در لحظه ببینیم و بهترین حالت رو براش انتخاب کنیم. حتی با تغییر فرم کلی ساختمان هم طرح نما بروز میشه. به عبارتی میتونید این نما رو روی هر تعداد ساختمون مختلف با فرمهای متفاوت به راحتی اجرا کنید بدون اینکه دوباره از اول طراحی کنید.
تو سناریوی بعدی فرض کنیم شما یه طراح و سازنده کابینت و کمد هستید. تو هر پروژه، بسته به شرایط، لازمه درهایی با ابعاد و اندازههای متفاوت طراحی کنید ولی به عنوان مثال طرح حاشیه تمام این درها مشترکه. بجای اینکه هر قطعه را بصورت جداگونه با راینو طراحی کنید، کافیه یه بار الگوریتم طراحی در مورد نظر رو با مشخصات دلخواه تو گرسهاپر ایجاد کنید و از اون به بعد فقط پارامترهای مربوط به طول و عرض در رو تغییر بدید تا تمام جزییات دیگه در لحظه با ابعاد جدید بروز رسانی بشن و بتونید به راحتی و به سرعت ازش خروجی بگیرید. طراحی بافتهای پارامتریک تو طراحی زیره کفش، لایه لایه کردن یه طرح سهبعدی تو طراحی مصنوعات چوبی و طراحی بافتها و فستها و ساپورتچینی خودکار تو طراحی طلا و جواهر، تنها مثالهای سادهای از کارهای زیادیه که با گرسهاپر میتونید تو زمینههای مختلف طراحی انجام بدید. اگه با این توضیحات حس میکنید گرسهاپر ابزار مناسبی برای کار شماست میتونید فرم ثبتنام دوره آموزش گرسهاپر رو از انتهای همین پست پر کنید.
پیشنیازهای دوره
تنها پیشنیاز اصلی این دوره اینه که با خود راینو به عنوان نرمافزار میزبان گرسهاپر، آشنایی کافی داشته باشید. از اونجایی که خیلی از مفاهیم گرسهاپر با راینو مشترکه، بدون آشنایی کافی با راینو یادگیری گرسهاپر تقریبا غیرممکنه. اگه قبلا دوره راینو رو گذروندید یا ویدیوهای دوره رو تهیه کردید و تماشا کردید، یعنی کاملا آماده شرکت در دوره گرسهاپر هستید. همینطور اگه بدون گذروندن دوره خاصی، خودتون به صورت خودآموز راینو رو از منابع درست یاد گرفتید و با مفاهیمی مثل دستگاه مختصات سهبعدی، کروها، سرفیسها، مشها، درجه و نقاط کنترل و… به خوبی آشنا هستید باز هم شرایط لازم برای شرکت در دوره آموزش گرسهاپر رو دارید.
به جز آشنایی با راینو، داشتن پیشزمینه قوی تو ریاضیات و برنامهنویسی هم میتونه به شما در یادگیری بهتر و سریعتر گرسهاپر کمک کنه، اما ضروری نیست. اگه ریاضیات دبیرستان رو هنوز به خاطر دارید در همون حد برای شروع یادگیری گرسهاپر کافیه. در طول دوره با مفاهیم ریاضی مثل بردارها زیاد سر و کار داریم ولی همهش در طول دوره توضیح داده میشه. آشنایی با برنامهنویسی هم میتونه به شما در درک بهتر الگوریتمها و به صورت کلی تفکر سیستمی کمک کنه. همچنین با توجه به این که در طول دوره منابعی که برای مطالعه بیشتر به شما معرفی میشه (شامل کتاب الکترونیک و ویدیو) همگی به زبان انگلیسی هستن، برای اینکه بتونید علاوه بر محتوای کلاس از این منابع جانبی هم استفاده کنید طبیعتا باید یه آشنایی اولیه با زبان انگلیسی داشته باشید.
در پایان یه پیشنیاز دیگه هم وجود داره که لازم میدونم حتما بهش اشاره کنم و اون داشتن انگیزه کافی برای یادگیریه. این یه شعار نیست و نتیجه تجربه سالها تدریسه. اگه انگیزه و پشتکار کافی یا احتمالا زمان و انرژی برای یادگیری ندارید، نه این دوره و نه هیچ دوره دیگهای نمیتونه کمکی به شما بکنه. گرچه دنیای گرسهاپر و طراحی پارامتریک اونقدر جذاب و هیجانانگیز هست به شما انگیزه کافی برای یادگیری بده، اما بدونید که حرفهای شدن تو این زمینه نیاز به تمرین و پشتکار زیادی داره.
سرفصلهای دوره
بعضی نکات کلیدی که تو این دوره به شما آموزش داده میشه در ادامه به صورت فهرستوار و کلی گفته شده. البته ممکنه بعضی از این اصطلاحات و عبارات الان خیلی براتون گویا نباشه که دقیقا چی هستن، و طبیعی هم هست! اما در طول دوره با جزییات کامل با هر کدوم از این مفاهیم و کاربرد عملیشون به صورت کامل آشنا میشیم.
- آشنایی با محیط گرسهاپر (بوم، ویجتها، ناوبری و…)
- مفاهیم پایه طراحی پارامتریک
- آشنایی با کامپوننتها و مفاهیم مرتبط با آنها
- انواع دادهها و ساختار سلسله مراتبی انواع داده در گرسهاپر
- درک ساختارهای داده: لیستها، درختهای داده
- تطبیق ساختارهای مختلف دادهها
- کامپوننتهای پایه: ریاضی، منطقی، برداری
- مدیریت جریان داده و تطبیق لیستها
- تصمیمگیری و الگوریتمهای غیرخطی
- ایجاد و ویرایش نقاط، منحنیها، سطوح و حجمها
- کار با مش و سابدی در گرسهاپر
- ایجاد الگوریتمهای طراحی با استفاده از کامپوننتها
- آشنایی با اسکریپتنویسی با C# و Python در گرسهاپر
- روش نصب پلاگینها و معرفی چند پلاگین کاربردی
- ایجاد کامپوننتهای سفارشی
علاوه بر مواردی که گفته شد، با توجه به فراگیر شدن هوش مصنوعی تو همه امور، از طراحی گرفته تا زندگی روزمره، تلاش میکنیم اشارهای هم به کاربرد هوش مصنوعی در طراحی الگوریتمیک با گرسهاپر داشته باشیم. به عنوان نمونه شکلی که تو تصویر زیر میبینید با کمک هوش مصنوعی و البته با گرسهاپر فقط در عرض چند دقیقه ساخته شده.
پرسشهای متداول (FAQ):
روی سوال مورد نظر کلیک کنید تا پاسخ نمایش داده شود.
پیشنیازهای یادگیری گرسهاپر چیست و قبل از شرکت در این دوره چه چیزهایی باید بلد باشم؟
پیشنیازهای یادگیری گرسهاپر چیست و قبل از شرکت در این دوره چه چیزهایی باید بلد باشم؟
آیا گرسهاپر فقط در زمینه معماری کاربرد دارد؟
آیا گرسهاپر فقط در زمینه معماری کاربرد دارد؟
در این دوره چه چیزهایی یاد میگیرم؟
در این دوره چه چیزهایی یاد میگیرم؟
در این دوره چه کسی به من آموزش میدهد؟
در این دوره چه کسی به من آموزش میدهد؟
دانشآموخته کارشناسی طراحی صنعتی از دانشگاه علم و صنعت ایران
دانشآموخته کارشناسی ارشد طراحی صنعتی از پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران
سابقه تدریس در دانشگاه شریف، دانشگاه پارس، مجتمع فنی تهران (انتخاب به عنوان مدرس نمونه در سال ۹۰)، سازمان صنایع دریایی و بسیاری آموزشگاههای معتبر دیگر
ولف کتاب مدلسازی سهبعدی با Rhinoceros5 (اولین کتاب تالیف راینو به فارسی)
دارای مدرک سطح دو (پیشرفته راینو) از مکنیل آمریکا
من با ابزارهای خود راینو هر شکلی رو میتونم بسازم چه لزومی داره گرسهاپر یاد بگیرم؟
من با ابزارهای خود راینو هر شکلی رو میتونم بسازم چه لزومی داره گرسهاپر یاد بگیرم؟
- با روش طراحی پارامتریک میتوانید تنها یک بار الگوریتم مورد نظر را طراحی کنید و سپس با تغییر هر یک از پارامترها در لحظه نتیجه تغییرات را در خروجی نهایی ببینید و به این ترتیب با یک الگوریتم بینهایت خروجی مختلف ایجاد کنید و در زمان خود صرفهجویی کنید.
- بسیار از طرحها که اساس و مبنای محاسباتی دارند تنها از طریق ابزاری مانند گرسهاپر قابل اجرا هستند.
- با گرسهاپر شما میتوانید ابزارهای دلخواه خود را بسازید که روی ورودی که به آنها داده میشود سلسلهای از عملیات را انجام دهد.
- در مدلسازی به روش کلاسیک شما ابتدا طرح خود را در ذهن یا بر روی کاغذ یا به کمک ماکت مشخص میکنید و سپس در نرمافزار آن را اجرا میکنید. اما در روش الگوریتمیک الگوریتمهایی که ایجاد میکنید فرمهایی ایجاد میکنند که ممکن است شما از قبل به آن فکر هم نکرده باشید.
بعد از گذراندن دوره آموزش گرسهاپر، مدرک هم داده میشود؟
بعد از گذراندن دوره آموزش گرسهاپر، مدرک هم داده میشود؟
این دوره چه مزیتی نسبت به دورههای مشابه دیگر دارد؟
این دوره چه مزیتی نسبت به دورههای مشابه دیگر دارد؟
گرچه این دوره را در ایران منحصربفرد و تقریبا بدون مشابه میدانم، اما به عنوان برخی مزایای این دوره را نسبت به سایر دورههای گرسهاپر به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- سرفصلهای دوره براساس آخرین نسخه پایدار گرسهاپر تنظیم شده است.
- تعداد ساعات دوره به نحوی در نظر گرفته شده است که یادگیری شما را تضمین کند. (۱۰ جلسه دو و نیم ساعته، معادل ۲۵ ساعت)
- در این دوره به صورت قدم به قدم و کاملا اصولی با مفاهیم بنیادی طراحی پارامتریک و الگوریتمیک آشنا خواهید شد و تمام تلاش من به عنوان مدرس این است که تفکر الگوریتمیک را به شما آموزش دهم و نه صرفا گرسهاپر به عنوان یکی از ابزارهای اجرای طراحی آن. در این دوره روش آنالیز و حل مسئلههای طراحی به صورت الگوریتمی به شما آموزش داده خواهد شد تا بتوانید ابتدا هر طرح و ایده پارامتریک را تحلیل کرده و برای آن راه حل بیابید و سپس راخهحل خود را در گرسهاپر پیادهسازی کنید
- این دوره مختص به زمینه خاصی از طراحی نیست که در آن صرفا مثالهایی از طراحی نما ذکر شود بلکه با ارائه مثالهایی از حیطههای مختلف طراحی سعی میشود تا به شما در درک عمومی نرمافزار گرسهاپر کمک کند
چه طور باید در این دوره آموزشی ثبتنام کنم؟
چه طور باید در این دوره آموزشی ثبتنام کنم؟
شما تضمین میکنید که بعد از گذراندن دوره یک طراح پارامتریک حرفهای و تمام عیار بشوم؟
شما تضمین میکنید که بعد از گذراندن دوره یک طراح پارامتریک حرفهای و تمام عیار بشوم؟
سوال من در این لیست وجود نداشت! چطور سوالم را از شما بپرسم؟
سوال من در این لیست وجود نداشت! چطور سوالم را از شما بپرسم؟
جزئیات دوره و ثبتنام
این دوره شامل ده جلسه دو و نیم ساعتهس که مجموعا میشه ۲۵ ساعت. طبق روال تمام دورههای قبلی این دوره هم آخر هفته برگزار میشه که دوستان شاغل و دانشجو مشکل زمانی نداشته باشن. در حال حاضر زمانبندی در نظر گرفته شده اینه که هفتهای دو جلسه روزهای پنجشنبه و جمعه داشته باشیم که اولین جلسه هم میشه جمعه ۲۶ اردیبهشت. این برنامه فقط در صورتی میتونه تغییر کنه که تمام شرکنکنندههای دوره با تغییرش موافق باشن.
هزینه ثبتنام دوره چهار میلیون تومنه که با ثبتنام زودهنگام (تا سهشنبه ۱۵ اردیبهشت) ۵ درصد تخفیف به شما تعلق میگیره و مبلغ سه میلیون و هشتصد هزار تومن پرداخت میکنید. اگه به هر دلیلی مایل به پرداخت هزینه دوره به صورت آنلاین نیستید میتونید بصورت مستقیم پرداخت کنید. هر سوال یا ابهامی که در مورد دوره دارید میتونید از طریق شناسه mnikookar در تلگرام مطرح کنید تا پاسخگوی شما باشم.
- شروع دوره: جمعه، ۲۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ | آخرین مهلت نامنویسی: سهشنبه ۲۳ اردیبهشت ( امروز چندمه؟)
- طول دوره: 25 ساعت (ده جلسه دو و نیم ساعته، هر جلسه یک استراحت چند دقیقهای دارد)
- زمان برگزاری کلاس: روزهای پنجشنبه و جمعه، ساعت ۱۷:۰۰ تا ۱۹:۳۰.
- محل برگزاری دوره: این دوره به صورت آنلاین و تحت پلتفرم گوگل میت برگزار میگردد
- مدرس دوره: محمد نیکوکار، دانش آموخته کارشناسی ارشد طراحی صنعتی دانشگاه تهران، مولف کتاب مدلسازی سه بعدی با ۵ Rhinoceros، دارای مدرک سطح ۲ (پیشرفته) راینو از مکنیل آمریکا، مدرس دورههای طراحی به کمک کامپیوتر در دانشگاه شریف و دانشگاه هنر پارس
- هزینه دوره: چهار میلیون تومان، در صورت ثبت نام زودهنگام (تا ۱۵ اردیبهشت) سه میلیون و هشتصد هزار تومان
- نحوه ثبتنام: فرم ثبتنام را از انتهای همین پست پر کنید.